PENDAPATAN GARIS KEMISKINAN (PGK) 2019 DAN HAD KIFAYAH MAIWP: SATU TINJAUAN PERBANDINGAN (International Seminar on Syariah and Law (INSLA), 2020)
On July 2020, Malaysia announced the new level of Poverty Line Income (PLI) 2019 to RM2208 as compared to RM980 a month which has been used since 2005. This newly revised PLI is expected to increase the national level of poverty rate and cause changes in threshold value of aid agencies including zakat institutions.This paper generally look into the comparison of the elements within PLI 2019 and MAIWP’s Had Kifayah by using the library research method. It is found that, eventhough the number of dimensions or components in both PLI and Had Kifayah are different, both share the main goal which is to enable households to achieve a minimum standard of living or a decent life. The threshold level set by PLI and the MAIWP’s Had Kifayah also does not prevent households from getting any aids from relevant agencies if they eligible for that. Based on discussion of this paper, MAIWP is recommended to also review its threshold of Had Kifayah so that it will in line with PGK 2019 on the basis of current living cost.AbstrakPada Julai 2020, Malaysia telah mengumumkan semakan semula Pendapatan Garis Kemiskian (PGK) 2019 kepada para RM2208 sebulan berbanding RM980 yang telah digunakan sejak 2005. Paras terbaharu ini dijangka memberi impak dari segi peningkatan kadar kemiskinan nasionaldan perubahan kepada nilai ambang agensi-agensi pemberi bantuan termasuklah institusizakat. Makalah ini secara umumnya bertujuan untuk melihat perbandingan elemen-elemen yang dikirakan dalam PGK 2019 dan Had Kifayah MAIWP dalam menangani kemiskinan. Perbandingan ini dikajimelalui kaedah kajian kepustakaan. Didapati bahawa, biarpun bilangan dimensi atau komponen dalam kedua-kedua PGK dan had kifayah berbeza, namun kedua-duanya berkongsi matlamatsatuutama iaitu untuk membolehkan isirumah mencapai satu taraf hidup minimum yang dapat diterima oleh masyarakat setempat atau satu kehidupan wajar.Paras yang ditetapkan oleh PGK dan HadKifayah MAIWPjugatidak menghalang sesebuah isirumah untuk mendapatkan bantuan daripada agensi yang berkaitan sekiranya layak.Berdasarkan perbincangan kertas ini juga,disarankan bahawa had kifayah MAIWP untuk disemak semula selari dengan PGK 2019 berdasarkan kos sara hidup semasa.