Takhsis Al-Nutq Dengan Qiyas Dan Aplikasi Hukumnya Dalam Mencegah Pandemik COVID-19 (International Seminar on Syariah and Law (INSLA), 2020)
This study discusses the method of takhsisal-nutqwith qiyas and its legal application in preventing the Covid-19 pandemic. This method is considered less popular because it is rarely introduced by scholars in the process of legal intervention. The focus of the study is related to selective legal issues during the period of Movement Control Order (MCO) due to pandemics such as the postponement of Friday prayers and congregational prayers in the mosque during the MCO as well as the practice of distancing while praying in the prayer queue. This study highlights the scholars' discussion on turuqijtihad in harmonizing between the contradictory propositions (ta‘arud al-adillah) through the approach of takhsisal-nutqas inclusive to qiyas. The mode of this study is qualitative in which it uses the descriptive method using content analysis and library research. The referred sources are based on legal arguments and processed according to the method of knowledge as in line with Usul Fiqh. The findings of the study found that the government's order to postpone any religious activities in mosques and suraus is very much in line with the application of the law based on the method of takhsisal-nutqwith qiyas. In addition, it also aims to prevent the spread of infectious diseases such as coronavirus. Ultimately this method is important and should be highlighted although it may be considered as a method of legal intervention that is rarely applied. AbstrakKajian ini membincangkan kaedah takhsisal-nutqdengan qiyas dan aplikasi hukumnya dalam mencegah pendemik Covid-19. Kaedah ini dianggap kurang popular kerana jarang diketengahkan oleh ulama dalam proses istinbat hukum. Fokus kajian adalah berkait dengan isu-isu hukum secara terpilih semasa tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) akibat pendemik seperti penangguhan solat Jumaat dan solat berjemaah di masjid ketika tempoh PKP serta penjarakan sembahyang dalam saf solat. Kajian ini mengetengahkan perbincangan ulama mengenai turuqijtihad dalam mengharmonikan di antara dalil-dalil yang bertentangan (ta‘arud al-adillah) melalui pendekatan kaedah takhsis al-nutqdengan qiyas. Mod kajian ini berbentuk kualitatif deskriptif menggunakan metode analisis kandungan dan kajian perpustakaan. Sumber-sumber yang dirujuk adalah berdasarkan dalil-dalil hukum dan diolah menurut kaedah ilmu Usul Fiqh. Dapatan kajian mendapati arahan kerajaan supaya menangguhkan sebarang aktiviti keagamaan di masjid dan surau adalah sangat bertepatan dengan aplikasi hukum berdasarkan kaedah takhsisal-nutqdengan qiyas. Di samping ia bertujuan untuk mencegah penularan penyakit berjangkit seperti virus korona. Akhirnya kaedah ini adalah penting dan wajar ditonjolkan walaupun ia mungkin dikira sebagai kaedah istinbat hukum yang jarang diaplikasikan.