Faktor Dan Penyelesaian Isu Anak Tak Sah Taraf Dalam Kalangan Masyarakat Islam Di Malaysia: FACTORS AND SOLUTION FOR ILLEGITIMATE CHILD ISSUE AMONG MUSLIMS IN MALAYSIA (International Seminar on Syariah and Law (INSLA), 2020)
The issue of illegitimate child is a great concern and should not be underestimated. Increasing numbers of illegitimate children is not only happening among non-Muslims, but also happens among Muslims. The impact of illegitimate children is huge because it does not only involve the guardian's right to determine whether or not a marriage is legal but it is also related to the right of inheritance. However, there is a difference in terms of the concept of illegitimate child between Islamic law and the provision adopted by the National Registration Department (JPN). This difference has a very significant impact both in terms of the law and also the public's perception of the term illegitimate child itself. This paper will focus on the concept of illegitimate children according to Islamic law and also according to the provisions of the law adopted by the National Registration Department (JPN). Data were obtained from library studies and interviews with religious experts, legal experts, JPN and also the owners of women's care centres. Apart from that, this paper also discusses the factors and solutions to the issue of illegitimate children among Muslims in Malaysia. It is hoped that by understanding the factors or causes of the increase in illegitimate children among Muslims, there will be a complete solution to solve the problems of illegitimate children that are burning among Muslims, especially in Malaysia.    AbstrakIsu peningkatan anak tak sah taraf suatu perkara yang amat membimbangkan dan tidak boleh di pandang remeh. Peratusan peningkatan anak tak sah taraf ini bukan hanya berlaku di kalangan orang bukan Islam, bahkan ia juga berlaku di kalangan orang-orang Islam. Kesan anak tak sah taraf sangatlah besar kerana ia bukan setakat melibatkan hak perwalian yang menentukan sah atau tidak sesuatu perkahwinan bahkan ia berkaitan dengan hak pewarisan. Walau bagaimanapun terdapat perbezaan dari segi konsep anak tak sah taraf antara perundangan Islam dan peruntukan sepertimana yang diguna pakai oleh Jabatan Pendaftaran Negara (JPN). Perbezaan ini memberi kesan yang amat signifikan sama ada dari segi hukum dan juga tanggapan masyarakat terhadap istilah anak tak sah taraf itu sendiri. Kertas kerja ini akan memfokuskan kepada konsep anak tak sah taraf menurut perundangan Islam dan juga menurut peruntukan undang-undang yang diguna pakai oleh Jabatan Pendaftaran Negara (JPN). Maklumat yang diperoleh dalam kertas kerja ini hasil kajian perpustakaan dan temu bual pakar agama, pakar perundangan, JPN dan juga pemilik pusat-pusat jagaan wanita-wanita yang terlanjur. Selain itu kertas kerja ini juga akan membincangkan faktor dan penyelesaian terhadap isu anak tak sah taraf di kalangan orang Islam di Malaysia. Diharapkan dengan memahami faktor atau penyebab peningkatan anak tak sah taraf di kalangan orang Islam, akan terbit satu solusi yang tuntas bagi menyelesaikan permasalahan anak tak sah taraf yang membarah dalam kalangan orang Islam khususnya di Malaysia.