Pelaksanaan Hibah Dalam Kes-Kes Mardh Al-Mawt COVID-19 Dalam Kalangan Orang Islam Di Malaysia (International Seminar on Syariah and Law (INSLA), 2020)
The global pandemic of COVID-19 2019-20 is caused by severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2). The epidemic was initially detected in mid-December 2019 in Wuhan City, Hubei China and was recognized as a pandemic by the World Health Organization (WHO) on March 11, 2020. The COVID-19 pandemic can be fatal to its victims and medication and treatment has not yet been discovered. However, so far there has been no specific study on the effect of the hibah made for COVID-19 sufferers. This paper discusses the concept of marad al-mawt according to fiqh and medicine. An explanation was also made on the status of COVID-19 patients in the terminal disease category or marad al-mawt according to fiqh followed by several cases that have been reported regarding marad al-mawt. Finally, an explanation of the implementation of hibah guidelinesin the situation of marad al-mawt is suggested. AbstrakPandemik COVID-19 2019-20 secara global berpunca daripadasindrom pernafasan akut teruk koronavirus 2(SARS-CoV-2).Wabak ini pada mulanya dikesan di pertengahan Disember 2019di BandarayaWuhan,HubeiChinadan telah diiktiraf sebagai pandemik olehPertubuhan Kesihatan Sedunia(WHO) pada 11 Mac 2020.Pandemik COVID-19 boleh membawa maut kepada penghidapnya dan hingga ke saat belum pakat perubatan belum menemui ubat atau rawatan secara spesifik kepada Pandemik COVID-19.Namun setakat in belum terdapat kajian secara spesifik mengenai kesan hibah yang dibuat bagi penghidap COVID-19. Kertas kerja ini akan membincang mengenai konsep marad al-mawt menurut fiqh dan perubatan. Penjelasan turut dibuat mengenai status penghidap COVID-19 kategori penyakit terminal atau marad al-mawt menurut fiqh diikuti beberapa kes yang pernah dilaporkan berkenaan marad al-mawt. Akhir sekali, penjelasan mengenai hukum perlaksanaan hibah dalam situasi marad al-mawt.