PEMANSUHAN JENAYAH CUBAAN BUNUH DIRI DI BAWAH SEKSYEN 309 KANUN KESEKSAAN: BERSEDIAKAH MALAYSIA? DECRIMINALISATION OF SUICIDE ATTEMPT UNDER SECTION 309 OF THE PENAL CODE : IS MALAYSIA READY? (International Seminar on Syariah and Law (INSLA), 2020)
In the era of 2020, depression is a mental illness that has been identified as a disease which is increasing in the number of sufferers regardless of age. From the reported news in the press and media, there is an increase on the number of suicide attempts. Most of the suicide attempts are done by the sufferers who have been diagnosed by the psychiatric a shaving mental disease such as depression, bipolar, post-traumatic stress disorder (PTS), anxiety disorder, overstress etc. This article examined the cases involving seksyen 309 of the Penal Code by analysing the significance of such section whether to stay enforce, amend or repeal. Detailed examination and in-depth discussion by comparing with other countries which had repealed the provision of the section to suit the current situation so as to ensure that the law is relevent with current situation and to ease our daily affairs, nonetheless it gives a big impact to the patients with mental disease which effects led to many decided to end their lives without realising or ignoring the law which sanction those who attempted suicide. AbstrakDi era 2020, depresi atau kemurungan merupakan penyakit mental yang telah dikenalpasti sebagai penyakit yang mempunyai peningkatan jumlah penghidap daripada pelbagai kategori umur. Melalui berita-berita yang dikongsi di dada akhbar dan media, terdapat peningkatan bilangan kes cubaan membunuh diri. Kebanyakan yang melakukan cubaan untuk membunuh diri merupakan penghidap yang telah didiagnosa oleh pakar psikiatri telah menghidapi penyakit mental seperti depresi, bipolar, gangguan stress pasca trauma (PTSD), gangguan kebimbangan,stress yang keterlaluan dan sebagainya. Artikel ini mengupas kes yang melibatkan seksyen 309 Kanun Keseksaan dengan menganalisa kepentingan seksyen tersebut sama ada dikekalkan, digubal atau dimansuhkan. Kupasan secara mendalam dengan membuat perbandingan dengan negara-negara yang telah menggubal provisi seksyen tersebut agar bersesuaian dengan keadaan semasa turut dibincangkan agar undang-undang selari dengan peredaran masa yang dan memudahkan urusan seharian kita namun, di satu sudut turut memberi impak yang besar kepada golongan yang menghidapi penyakit mental yang mana kesan dan akibatnya, ramai bertekad menamatkan nyawa tanpa menyedari atau mengabaikan undang-undang yang menghukum perbuatan cubaan menamatkan nyawa.