(untitled) (International Seminar on Syariah and Law (INSLA), 2021)
Whipping is a form of punishment that has its own meaning. Provisions of Islamic law related towhipping have been stated in the Syariah Criminal Offenses Enactment 1997 and the Syariah Criminal Procedure (State of Johor) Enactment 2003. This paper aims to discuss the definition of whipping according to Islamic and legal perspectives. This discussion focuses on whipping based on the Quran, al-Hadith and the views of the fuqaha ’as well as sharia criminal law in the State of Johor. The methodology used in this study is a literature review that is the analysis of documents such as the Quran, al-Hadith,books and articles, journals and related laws. The results of the study found that there is the concept of whipping in Islamic law and the views of the fuhaqa as well as Islamic criminal law in Islamic courts in the state of Johor. Abstrak Hukuman sebat adalah salah satu bentuk hukuman yang mempunyai pengertian yang tersendiri. Peruntukan perundangan Islam berkaitan hukuman sebat telah dinyatakan di dalam Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah 1997 dan Enakmen Tatacara Jenayah Syariah (Negeri Johor) 2003. Kertas kerja ini bertujuan membincangkan definisi sebat menurut perspektif Islam dan undang-undang. Perbincangan ini memfokuskan kepada hukuman sebat berdasarkan al-Quran, al-Hadith dan pandangan para fuqaha’ serta undang-undang jenayah syariah di Negeri Johor. Metodologi yang digunakan dalam kajian ini ialah kajian kepustakaan iaitu analisis dokumen seperti al-Quran, al-Hadith, kitab-kitab dan artikel-artikel, jurnal-jurnal serta undang-undang yang berkaitan. Hasil kajian mendapati bahawa terdapat konsep sebat dalam hukum syarak dan pandangan para fuhaqa serta undang-undang jenayah syariah di mahkamah syariah di negeri Johor.