(untitled) (International Seminar on Syariah and Law (INSLA), 2020)
This article discusses the importance of administration of estates from legal and Maqasid Syariah perspectives. The current facts show high numbers of deceased estates worth millions of ringgit that are not properly managed, and this scenario could lead to inefficacy in helping the economic growth of the country. Fraud cases involving estates that are also frequently highlighted in the mass media indicates low level of public awareness in understanding the importance of estates administration. The research methodology involves literature studies, relevant articles, library research, expert’s opinion from related government and non-governmental agencies. All the inputs are gathered in outlining practical solutions to the highlighted issues that are in line with the requirements of Maqasid Syariah in preserving property. Abstrak Artikel ini membincangkan kepentingan mengurus harta dan urus pusaka dari perspektif perundangan dan Maqasid Syariah. Fakta menunjukkan bahawa terdapat sejumlah harta peninggalan si mati yang bernilai jutaan ringgit terabai dan tidak diuruskan secara baik. Hal ini turut menyumbang kepada lambakan harta pusaka yang tidak bernilai dan bermanfaat kepada ahli keluarga atau waris. Harta pusaka yang tidak diuruskan secara baik ini turut dilihat sebagai tidak mampu menyumbang kepada pembangunan ekonomi negara. Di samping itu, terdapat isu-isu penipuan harta pusaka yang sering dibangkitkan di media massa yang merupakan indikasi tahap kesedaran yang rendah dalam memahami akan kepentingan pengurusan harta termasuk harta pusaka. Selain daripada kajian literatur, penulisan ahli akademik berkaitan, kajian kepustakaan, kajian melalui pengalaman agensi kerajaan dan bukan kerajaan yang menguruskan harta pusaka telah dilaksanakan dalam menggariskan beberapa solusi yang praktikal dan cadangan pengurusan harta pusaka yang bertepatan dengan kehendak Maqasid Syariah dalam memelihara harta.