(untitled) (International Seminar on Syariah and Law (INSLA), 2020)
Fiqh of Darurat has a dynamic role in resolving contemporary issues. This matter can be seen through the application of something that requires the concept of Fiqh of Darurat. The current issues related to the spread of the COVID-19 pandemic have led to ijtihad of fiqh. Moreover, at the same time pandemics are diseases that are easily transmitted to each other. Therefore, it is necessary to refer to the Fiqh of Darurat and examine the extent of its role and explains the COVID-19 pandemic transmission system in ancient times. This paper aims to explain the concept of Darurat and its application to the problems of fiqh that arise during the transmission of the COVID-19 Pandemic. Also, examine this infectious disease from a historical aspect. The method used was qualitative of descriptive through literature review from primary and secondary sources. Next, the collected data will be analyzed to find a solution. The results of the study found that Fiqh of Darurat is conceptually a guide in resolving fiqh issues during the spread of the COVID-19 pandemic. The implications of the application prove that fiqh issues can be addressed well through the Fiqh of Darurat. Abstrak Fiqh Darurat secara konsep mempunyai peranan yang dinamik dalam menyelesaikan isu-isu terkini. Hal ini, dapat dilihat melalui pengaplikasian ke atas sesuatu perkara yang memerlukan Fiqh Darurat. Isu-isu terkini yang berkaitan dengan penularan Pandemik COVID-19 telahpun membawa kepada ijtihad fiqh. Selain itu, pada masa yang sama Pandemik ini adalah penyakit yang mudah menular antara satu sama lain. Oleh itu, perlu merujuk kepada Fiqh Darurat dan meneliti sejauhmanakah peranannya tersebut. Juga menjelaskan sistem penularan Pandemik COVID-19 pada zaman dahulu. Kertas kerja ini bertujuan untuk menjelaskan konsep Darurat dan aplikasinya terhadap permasalahan fiqh yang timbul ketika berlakunya penularan Pandemik COVID-19. Juga meneliti penyakit menular ini dari aspek sejarah. Kaedah yang digunakan adalah qualitatif deskriptif melalui kajian kepustakaan daripada sumber primer dan sekunder. Selanjutnya, data yang terkumpul akan dianalisis untuk mendapat jalan penyelesaian. Hasil kajian mendapati bahawa Fiqh Darurat secara konsep merupakan panduan dalam menyelesaikan isu-isu fiqh ketika penularan Pandemik COVID-19 berlaku. Implikasi kajian secara aplikasi membuktikan bahawa isu-isu fiqh dapat ditangani dengan baik melalui Fiqh Darurat.