(untitled) (International Seminar on Syariah and Law (INSLA), 2020)
This study aims to reveal some aspect in using the Islamic legal maxim "la darar wa la dirar" that can be applied in the current situation in Malaysia. This method is taken directly from the hadith of the Prophet p.b.u.h., is seen important in helping contemporary scholars find similarities and make comparisons to various fiqh problems and adapt them to new problems that do not yet have Islamic law. The methodology of the study is to use qualitative methods through exploration of various library resources by examining books related to qawaid fiqhiah, journals and also reports of stakeholders in the issue of COVID-19 in Malaysia. The findings of the study show that the Islamic legal maxim "la darar wa la dirar" and some fractions of the method below it have been applied in various problems related to the implementation and direction of the government during the COVID-19 pandemic in Malaysia. Although it is not mentioned clearly but the action taken is in line with the Islamic legal maxim which suggests that all harm must be removed. Kajian ini bertujuan untuk menyingkap aspek penggunaan kaedah fiqh “la darar wa la dirar”yang boleh diaplikasikan dalam situasisemasa di Malaysia. Kaedah ini yang diambil secara langsung daripada hadis Nabi SAW dilihat penting dalam membantu para ulama kontemporari mencari persamaan dan membuat perbandingan terhadap masalah-masalah fiqh yang pelbagai dan menyesuaikannya dengan permasalahan baru yang belum mempunyai sandaran hukum syarak. Metodologi kajian adalah menggunakan kaedah kualitatif melalui penerokaan terhadap sumber kepustakaan yang pelbagai dengan meneliti buku-buku berkaitan qawaid fiqhiah, jurnal dan juga laporan pihak yang berkepentingan dalam isu COVID-19 di Malaysia. Dapatan kajian menunjukkan kaedah fiqh “la darar wa la dirar” dan beberapa pecahan kaedah yang berada dibawahnya telah diaplikasi dalam banyak permasalahan yang berkait dengan pelaksanaan dan arahan kerajaan semasa pandemik COVID-19 di Malaysia. Walaupun ia tidak disebut secara jelas tetapi tindakan yang diambil adalah selari dengan kaedah fiqh tersebut yang menyarankan supaya semua kemudaratan dihilangkan.