(untitled) (International Seminar on Syariah and Law (INSLA), 2020)
Covid 19 that hit the world today has changed a lot of the norms of human life. The government has drafted and issued the Standard Operating Procedure (SOP) as well as introduced the Movement Control Order (PKP) in several stages and situations. This is serious evidence from the government in its efforts to deal with the spread of such dangerous epidemic. Apart from that, researchers believe that Qawaid Fiqhiyyah can be a guiding instrument in dealing with this pandemic. This study is qualitative study and researchers gather informations related to the application of Qawaid Fiqhiyyah from books of turath, contemporary books, scientific studies, and current fatwas in accordance with the situation of Covid 19. These informations will be scrutinized and analyzed to get the real overview about the roles of Qawaid Fiqhiyyah in facing Covid 19. The Study show that Qawaid Fiqhiyyah can be developed as a great formula for self, society, country, and the world proctection from the threat of this virus. Abstrak Covid 19 yang melanda dunia pada hari ini telah banyak mengubah norma kehidupan manusia.Pihak kerajaan telah merangka dan mengeluarkan StandardOperating Procedure (SOP)serta memperkenalkan Perintah Kawalan Pergerakan(PKP)beberapa peringkat dan situasi.Ini merupakanbukti serius daripada kerajaan dalam usaha menangani penularan wabak yang berbahaya sebegini. Selain daripada itu, Qawaid Fiqhiyyah boleh menjadi instrumen panduan dalam menghadapi pandemik ini. Maka objektif kajian ini ialah untuk melihat pengaplikasian Qawaid Fiqhiyyah dalam mendepani pandemik Covid 19menerusi lima kaedah umumnya. Kajian ini berbentuk kualitatif dan pengkaji menghimpunkan maklumat berkaitan aplikasi Qawaid Fiqhiyyah daripada kitab-kitab turath, kontemporari, kajian ilmiah, dan fatwa semasa dengan disesuaikan dengan situasi Covid 19 ini. Maklumat ini semua diteliti dan dianalisa bagi mendapatkan gambaran sebenarnya tentang peranan ilmu Qawaid Fiqhiyyah mendepani Covid 19.Kajian menunjukkan bahawa Qawaid Fiqhiyyah mampu digarap sebagai formula ampuh untuk penjagaan diri, masyarakat, negara dan dunia daripada ancaman virus ini.